Witaminę D zaliczamy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, inaczej zwana ergokalcyferolem (D2) lub cholekalcyferolem (D3)
Potrzebna dzienna dawka: 0,01 – 0,02 mg
Rola w organizmie człowieka: Jest związkiem wyjściowym w syntezie kalcytriolu – hormonu wzmagającego wchłanianie jonów: wapnia, fosforu i potasu w jelicie. Warunkuje prawidłowy wzrost i mineralizację kości i zębów (reguluje odkładanie się wapnia i fosforu w kościach).
Skutki niedoboru:
- Krzywica (u dzieci) i osteomalacja (u dorosłych). Wypadanie zębów, powiększenie stawów kolanowych, kostek i dłoni, osłabienie mięśni.
Źródła witaminy D:
Pełne mleko, żółtko jaj, masło, margaryna, oleje roślinne, tłuszcze zwierzęce, wątroba, grzyby, drożdże.