Witaminę A zaliczamy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, inaczej zwana retinolem albo akseroftolem
Potrzebna dzienna dawka: 1 – 2 mg
Rola w organizmie człowieka: Uczestniczy w procesie widzenia – przekształca się w retinal, wchodzący w skład rodopsyny (purpury wzrokowej), która utrzymuje wrażliwość pręcików siatkówki oka na przyćmione światło. Wpływa na właściwy wzrost i rozwój kości, wzmacnia żuchwę i zapobiega tworzeniu się krzywego zgryzu. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie nabłonka: skóry, rogówki,przewodu pokarmowego i oddechowego (chroni nabłonek przed zakażeniami ropnymi). Stymuluje błony śluzowe do produkcji śluzu. Jest ważnym przeciwutleniaczem.
Skutki niedoboru:
- Ślepota zmierzchowa (kurza ślepota), wynikająca z zahamowania regeneracji rodopsyny.
- Kseroftalmia(nadmierna suchość rogówki, prowadząca przy dużych niedoborach do ślepoty). Zaburzenia (lub zahamowanie) wzrostu. Rogowacenie i łuszczenie się naskórka.
Źródła witaminy A:
Pełne mleko, ser, żółtko jaj, masło, tran, wątroba, warzywa i owoce bogate w karoteny (marchew, pomidory, papryka, dynia, brokuły)